22 grudnia 2021

Przekaż 1% podatku

ROZLICZ 1% PODATKU

przekaż swój 1% na spełnianie marzeń

KOMU POMAGA TWÓJ 1 PROCENT?

Przeczytaj historię każdego z naszych podopiecznych.
Wspomóż najmłodszych!
Dajmy im szansę na lepszą przyszłość!

Termin rozliczenia

podatku dochodowego PIT-37
oraz PIT-36, PIT-38 i PIT-39 upływa
30 kwietnia

KTO MOŻE PRZEKAZAĆ 1 PROCENT?
DEKLARACJA PIT 2021:

pracownicy – PIT 37
emeryci/renciści – PIT OP
przedsiębiorcy – PIT 36
przedsiębiorcy-liniowcy – PIT 36L
gracze giełdowi – PIT 38
osoby, które sprzedały nieruchomość – PIT 39

Jak przekazać nam 1% podatku za rok podatkowy 2021 r.?

Po wyliczeniu, ile podatku będziemy mieli do zapłacenia za rok podatkowy 2021, w odpowiednich rubrykach zeznania, które zatytułowane jest „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP” wpisujemy jedynie nasz numer KRS: 0000349926. Wpisujemy także kwotę, którą chcemy przekazać, nie może ona jednak przekraczać 1 % podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół (art. 45 ust. 5c ustawy o pdof). W swoim zeznaniu podatkowym możecie Państwo podać dodatkowe informacje, które w Waszej ocenie mogą mieć wpływ na rozdysponowanie przez naszą Fundację pieniędzy z 1% (np. wskazać na konkretny cel, konkretne dziecko).  Informacje te zostaną przesłane nam jako uzupełnienie przekazanych kwot. 1% podatku mogą przekazać nam:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych);
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych;
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku;
  • emeryci, pod warunkiem jednak, że samodzielnie wypełnią PIT-37 i zrezygnują z pomocy ZUS w tym zakresie. Podobna zasada dotyczy osób, które są rozliczane przez pracodawcę

Jak prawidłowo wypełnić PIT?

1. Od ubiegłego roku nie zmieniły się zasady przekazywania 1% dla OPP, uległa jedynie zmianie numeracja poszczególnych okienek w formularzu PIT. Jeżeli chcieliby Państwo przekazać 1% podatku właśnie naszej Fundacji (przykład dla najpopularniejszego PIT-37) w okienko 137 wpisujemy nr KRS: 0000349926a w okienku 138 wyliczoną kwotę. Zaznaczając okienko 138 zgadzacie się Państwo na przekazanie nam swoich danych osobowych (dane są chronione zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych a ich bazę zarejestrowaliśmy w GIODO). W okienku 141 możecie Państwo podać nam dodatkowe informacje umożliwiające kontakt z Wami (np. e-mail).

1

2. Jeżeli chcieliby Państwo przekazać 1% podatku właśnie naszej Fundacji, ale chcieliby Państwo, aby wnioskowana kwota trafiła do naszego konkretnego podopiecznego lub chcieliby Państwo wskazać konkretny cel należy: w okienko 137 wpisujemy nr KRS: 0000349926 a w okienku 138 wyliczoną kwotę. W okienku 139 wpisujemy cel szczegółowy, czyli konkretny cel lub Imię i Nazwisko dziecka. Zaznaczając okienko 140 zgadzacie się Państwo na przekazanie nam swoich danych osobowych (dane są chronione zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych a ich bazę zarejestrowaliśmy w GIODO). W okienku 141 możecie Państwo podać nam dodatkowe informacje umożliwiające kontakt z Wami (np. e-mail).

2