Przekaż 1% podatku na Fundacje Olandia 2021

Przekazująć nam 1% od osób fizycznych możesz pobrać

Darmowy Program PIT dostarcza Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu PITax.pl dla OPP.1-procent-podatku-uratujmy-zycie-e1581975584642

To wspaniałe i proste narzędzie do wypełniania deklaracji podatkowych. Ponieważ program posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego i powstał w oparciu o normę jakości ISO:9001 można być pewnym, iż będzie to zrobione bezbłędnie. Program posiada opcję aktywne deklaracje oraz kreator prowadzący „krok po kroku”. Posiada komplet deklaracji podatkowych a wypełnia się je nawet w 5 minut.

Program ten nie umożliwia swobodnego wyboru dowolnej organizacji pożytku publicznego i przekazania 1 % podatku dochodowego od osób fizycznych.

Fundacja Olandia w Prusimiu posiada status Organizacji Pożytku Publicznego (OPP), z czym związana jest możliwość przekazywania nam 1% podatku.

Lub

Wejść na :

I wypełnić deklaracje wpisując poniższe dane:

Przekaż swój 1% podatku na fundacje Olandia!

Przekazując swój 1% wspierasz nasze programy:

Fundacja Olandia

1

Nasze programy społeczne, są bardzo kosztowne dotyczą min: osób chorych oraz z niepełnosprawnością, gdzie środki przekazujemy na  leczenie, rehabilitacje, turnusy rehabilitacyjne i codzienne zdrowe życie, spełniamy marzenia tych którzy o marzeniach już całkowicie zapomnieli,  inkubator artystyczny został stworzony z myślą o rozwoju młodych lokalnych talentów z różnych dziedzin nie tylko artystycznych. Kolejnym naszym programem jest Kraina 100 Jezior, którą promujemy i pokazujemy jaki obszar powiatu Międzychodzkiego jest przyjazny dla życia mieszkańców oraz turystów, którzy mogą podziewać walory takie jak liczne jeziora, lasy, otulinę puszczy noteckiej, liczne zabytki i atrakcje turystyczne. W naszych programach społecznych nie zapomnieliśmy o ratowaniu zabytków, które są bardzo ważne. Zachęcamy do zerknięcia i prześledzenia co udało nam się uratować sw naszym skansenie. Poniżej przedstawiamy nasze programy społeczne.

• Wszyscy Mamy Marzenia,
  • Pomaganie Potrzebującym,
  • Inkubator Artystyczny,
  • Rozwój Edukacyjny dzieci i młodzieży,
  • Rozwój Klastra Turystycznego Krainy 100 Jezior,
  • Ochronę zabytków osadnictwa Olenderskiego.

Drukowanie

Jak przekazać nam 1% podatku za rok podatkowy 2019 r.?
Po wyliczeniu, ile podatku będziemy mieli do zapłacenia za rok podatkowy 2017, w odpowiednich rubrykach zeznania, które zatytułowane jest „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP” wpisujemy jedynie nasz numer KRS: 0000349926. Wpisujemy także kwotę, którą chcemy przekazać, nie może ona jednak przekraczać 1 % podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół (art. 45 ust. 5c ustawy o pdof). W swoim zeznaniu podatkowym możecie Państwo podać dodatkowe informacje, które w Waszej ocenie mogą mieć wpływ na rozdysponowanie przez naszą Fundację pieniędzy z 1% (np. wskazać na konkretny cel, konkretne dziecko).  Informacje te zostaną przesłane nam jako uzupełnienie przekazanych kwot. 1% podatku mogą przekazać nam:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych);
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych;
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku;
  • emeryci, pod warunkiem jednak, że samodzielnie wypełnią PIT-37 i zrezygnują z pomocy ZUS w tym zakresie. Podobna zasada dotyczy osób, które są rozliczane przez pracodawcę

Jak prawidłowo wypełnić PIT?
1. Od ubiegłego roku nie zmieniły się zasady przekazywania 1% dla OPP, uległa jedynie zmianie numeracja poszczególnych okienek w formularzu PIT. Jeżeli chcieliby Państwo przekazać 1% podatku właśnie naszej Fundacji (przykład dla najpopularniejszego PIT-37) w okienko 137 wpisujemy nr KRS: 0000349926a w okienku 138 wyliczoną kwotę. Zaznaczając okienko 138 zgadzacie się Państwo na przekazanie nam swoich danych osobowych (dane są chronione zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych a ich bazę zarejestrowaliśmy w GIODO). W okienku 141 możecie Państwo podać nam dodatkowe informacje umożliwiające kontakt z Wami (np. e-mail).

1

2. Jeżeli chcieliby Państwo przekazać 1% podatku właśnie naszej Fundacji, ale chcieliby Państwo, aby wnioskowana kwota trafiła do naszego konkretnego podopiecznego lub chcieliby Państwo wskazać konkretny cel należy: w okienko 137 wpisujemy nr KRS: 0000349926 a w okienku 138 wyliczoną kwotę. W okienku 139 wpisujemy cel szczegółowy, czyli konkretny cel lub Imię i Nazwisko dziecka. Zaznaczając okienko 140 zgadzacie się Państwo na przekazanie nam swoich danych osobowych (dane są chronione zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych a ich bazę zarejestrowaliśmy w GIODO). W okienku 141 możecie Państwo podać nam dodatkowe informacje umożliwiające kontakt z Wami (np. e-mail).

2

642x01

Darowizna od osób prawnych oraz osób fizycznych

Zapisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (art. 18 ust 1 pkt 1 i 7) dotyczące możliwości odliczenia darowizny od podatku dochodowego (od 01.01.2004 r.) określają, iż można odliczyć darowizny przekazane na cele zawierające się w sferze zadań publicznych (określone w art. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie):

Darowizny od osób prawnych
– organizacjom, (m.in. stowarzyszeniom i fundacjom) o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 tej ustawy,
– prowadzącym działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych określonych w tej ustawie.
Można odliczyć od dochodu darowizny do wysokości nie przekraczającej 10% dochodu.
Należy pamiętać, iż w przypadku gdy przedmiotem darowizny są pieniądze, to powinna ona być udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanej organizacji. W przypadku darowania rzeczy lub usług – dokumentem potwierdzającym przekazanie tej darowizny oraz dokumentami potwierdzającymi faktyczne wydatki związane z tą darowizną.

Darowizny od osób fizycznych
Zapisy Ustawy o podatku od osób fizycznych (art. 26 ust. 1 pkt 9) dotyczące możliwości odliczenia darowizny od podatku dochodowego (od 01.01.2004 r.) określają, iż można odliczyć darowizny:
– przekazane na cele zawierające się w sferze zadań publicznych (określone w art. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie),
– organizacjom, (m.in. stowarzyszeniom i fundacjom), o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 tej ustawy,
– prowadzącym działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych (niekoniecznie posiadającym status organizacji pożytku publicznego) określonych w tej ustawie.
Od podstawy opodatkowania można odliczyć darowizny w kwocie nie wyższej niż 6% uzyskanego dochodu (art. 26 ust. 1 pkt 9 ust. o pdpf)

Rachunek bankowy Fundacji Olandia

Santander Bank Polska 03 1090 1388 0000 0001 1430 9330