Projekt pt: ..Olenderski Inkubator”

W 2018 roku Fundacja Olandia prowadziła projekt pt: ,,Olenderski Inkubator”  którego głównym celem była Edukacja Obywatelska w zakresie poznawania historii olenderskiego regionu, wpływie osadników olenderskich na rzecz odzyskania przez Polską niepodległości  oraz działań proekologicznych na rzecz regionu, których rezultatem było zwiększenie ilości inicjatyw oddolnych oraz  wzrost liczby obywateli angażujących się w działania organizacji pozarządowych i inicjatywy lokalne. Poprzez działania zwiększyliśmy zaangażowanie obywateli w życie publiczne, a zwłaszcza warsztaty i koncerty edukacyjne oraz silnie zaakcentowane wsparcie na rzecz inicjatyw oddolnych pomogą w zwiększeniu ilości inicjatyw oddolnych i wzroście liczny obywateli angażujących się w działania organizacji pozarządowych i inicjatywy lokalne.

W czasie projektu odbyło się 36 warsztatów rękodzielniczych, kulinarnych, ekologicznych kosmetyków, historyczno kulturowych, fotografii ekologicznej, malarsko graficznych, muzycznych, tanecznych, teatralnych i ekologicznych połączonych z wykładami. Warsztaty prowadziła min: Katarzyna Bujakiewicz, Monika Mrozowska, Mieczysław Hryniewicz, Maja Koman, Przemysław Śledz itp. Dodatkowo odbyły się koncerty w ramach projektu takich zespołów jak: Ciabatta, De Indigo, Mokrofon, Nowy Folklor, The Sandals, Hurban, Kurna Chata, Zmij, Wałasi oraz Oczy Baszki. Został również zorganizowany przegląd młodych talentów. Projekt również zakładał inicjatywy oddolne, które zostały łącznie dofinansowane na kwotę 7500zł w ramach projektu udało zrealizować się 5 inicjatyw oddolnych.

Projekt pt: ,,Olenderski Inkubator” jest dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”

Pełną fotorelacja z warsztatów zobaczyć można tutaj: