Olandia EtnoFestiwal 2019

OLANDIA W DUCHU XX-LECIA MIĘDZYWOJENNEGO

ZAPRASZAMY NA KONCERTY I WARSZTATY

Już 24 sierpnia 2019 na terenie Krainy Wypoczynku i Konferencji Olandia w Prusimiu (woj. Wielkopolskie) organizowany przez Fundacje Olandia  odbędzie się VIII edycja Olandia Etno Festiwal.

Stałym punktem programu festiwalu jest Konkurs o Złoty Wiatrak. Co roku w szranki stają młode i obiecujące kapele z gatunku etno / folk. Wśród laureatów konkursu są m.in. formacje: Lemko Tower, Krambabula, BAPU, Kurna Chata. Finalistów tegorocznego konkursu poznamy w połowie lipca. Informacje dotyczące konkursu znajdują się na stronie https://www.facebook.com/events/2656505131045116/

Po konkursie o Złoty Wiatrak zaprosimy na taneczną rozgrzewkę z grupą Swing Craze. To poznańska grupa entuzjastów i propagatorów tańców swingowych takich jak Lindy Hop, Authentic Jazz, Balboa, Collegiate Shag, Boogie Woogie, sięgających swoją historią do lat 30 XX wieku. Połączeni pasją i chęcią zarażenia nią innych, członkowie grupy organizują potańcówki, pokazy, animacje oraz festiwale i warsztaty z udziałem instruktorów z całej Polski. Niesamowita energia i niepowtarzalny klimat retro wyrażony zarówno w muzyce oraz tańcu jak i również w retro strojach i fryzurach uczestników przyciągają i zachwycają wszystkich, niezależnie od wieku.

Taneczne animacje płynnie przejdą w główny koncert festiwalu – występ Warszawskiej Orkiestry Sentymentalnej. Zespół zaproponuje wszystkim wycieczkę do XX-lecia międzywojennego – czasów Adama Astona, Wiery Gran, Mieczysława Fogga i innych gwiazd kina i teatru. Warszawska Orkiestra Sentymentalna z pasją kontynuuje tradycję rewiowych wykonań utworów tanecznych i sentymentalnych, zachowując ich naturalny i ponadczasowy czar, jednocześnie okraszając je odrobiną współczesnej wrażliwości muzycznej.

W czasie festiwalu będzie można zaopatrzyć się w płyty (cd i winylowe) z dobrą muzyką – swoje bardzo obszerne zasoby przywiezie Muzyka na Okrągło, która zapewni przyjazny klimat oraz możliwość odsłuchu płyt na miejscu. Będą to stare wydania ale i nowe produkcje. Zapraszamy do szperania, kupowania i wymieniania czarnego złota!

A to nie wszystko! Dodatkowo przewidziano atrakcje kulinarne związane z kuchnią polską. Dzieci mile widziane – i dla nich znajdzie się sporo! A wszystko to odbędzie się w przepięknej Krainie 100 Jezior czyli tzw. małych Mazurach Wielkopolski w otulinie Puszczy Noteckiej. Zapraszamy zatem do Olandii. Wstęp wolny!

fio-tekst