18 listopada 2015

O nas

Z inicjatywy Fundatorów Olafa Makiewicza i Katarzyny Makiewicz w 2010 roku została powołana Fundacja Olandia. Początkowo jej działalność skupiona była wokół utworzenia olenderskiego Skansenu, rekonstrukcji Miniatur olenderskich i Wiatraka. Społeczny charakter Fundacja rozpoczęła od wsparcia oddziału specjalnego Integracyjnego Przedszkola w Międzychodzie . Późniejsze działania pomogły Fundacji sukcesywnie zwiększać ilość swoich Podopiecznych. Fundacja rozpoczęła działania zmierzające do poprawy jakości życia osób niepełnosprawnych, jest organizatorem licznych akcji społecznych jak Mikołajki, Kolacja Charytatywna , Etnofestiwal, działania o charakterze zdrowotnym , które przyczyniają się rozwoju intelektualnego i społecznego jej uczestników. Fundacja Olandia jest również inicjatorem programu stypendialnego, które wspomaga dzieci uzdolnione artystycznie a z uwagi na swoją chorobę lub dysfunkcje rodzinne nie ma możliwości rozwojowych. Historię tworzy tradycja i nasi Podopieczni, dla których powołana została Fundacja Olandia.

Obecnie prowadzimy programy:

• Wszyscy mamy marzenia
  • Inkubator artystyczny
  • Ekolandia
  • Klaster turystyczny kraina 100 jezior
  • Pomoc na rzecz dzieci chorych i niepełnosprawnych.