Lenka Hoderna

Lenka urodziła się 30.05.2011 i choruje na  mukowiscydozę. Jest to najczęściej występująca przewlekła choroba genetyczna. Organizm chorej Lenki produkuje nadmiernie lepki śluz, który powoduje zaburzenia we wszystkich narządach posiadających gruczoły śluzowe (głównie w układzie oddechowym, pokarmowym i rozrodczym). Objawia się przede wszystkim przewlekłą chorobą oskrzelowo – płucną oraz niewydolnością enzymatyczną trzustki z zaburzeniami trawienia i wchłaniania.

Leczenie Lenki jest kosztowne, na chwilę obecną koszty związane z lekami to około 2000 zł miesięcznie. Do tego dochodzą koszty związane z zakupem niezbędnego sprzętu rehabilitacyjnego oraz częste wizyty w Instytucie Chorób Płuc i Gruźlicy w Rabce Zdrój.

Najgorszym okresem dla zdrowia Lenki jest okres jesienno-zimowy ze względu na bardzo częste infekcje ze strony układu oddechowego, które za każdym razem kończą się antybiotykiem ( częste zapalenie uszu, zatoki, gardło, oskrzela i bóle brzucha. Oprócz Instytutu w Rabce jeździmy również do Centrum Medycznego w Karpaczu. Jest znacznie bliżej gdyby była potrzebna antybiotykoterapia dożylna. Stan zdrowia Lenki uniemożliwia jej chodzenie do przedszkola dlatego musieliśmy postarać się o nauczanie indywidualne w domu, zarówno Lena jak i  rodzice bardzo to przeżywają. Nauczanie w domu niestety bardzo utrudnia jej kontakty z rówieśnikami, których tak bardzo Lence brakuje. Duży niepokój wzbudza też waga Leny. Mimo podawanych enzymów trawiennych i wszelkiego rodzaju odżywek waga stoi w miejscu. Ale z kolei bez podawania tych preparatów Lenka zwyczajnie nie miałaby siły i wyniki badań byłyby znacznie gorsze.

Przekaż swój 1% na Fundacje Olandia KRS 0000349926

Możesz również przekazać darowiznę dla Leny wpłacając dowolną kwotę na konto Fundacji Olandia 52 1090 1388 0000 0001 3199 3488!

Pomaganie Jest Fajne!